Merken & Modellen

Merken

Het merkrecht is de levensader van elke marketingcampagne en stelt u in staat het economische succes van de branding van jouw bedrijf te beschermen.

Geregistreerde handelsmerken bieden een 10-jarig monopolie dat oneindig kan worden verlengd voor een onderscheidend teken waarmee je jou kan onderscheiden. Dit gaat van jouw logo, jouw verpakking, de namen van jouw producten … tot een geanimeerde presentatie van jouw bedrijf. Hoewel het principe vrij eenvoudig is, zijn de praktische overwegingen talrijk:

  • Welke producten moeten worden beschermd door jouw handelsmerk?
  • Voor welke territoria moet het handelsmerk worden beschermd?
  • Is jouw handelsmerk nog steeds te beschermen ondanks het bestaan van een soortgelijk handelsmerk?
  • Welke valkuilen moet je aanpakken om onnodige kosten bij het registreren van een merk te voorkomen?

Wat doen we?

Op basis van onze ervaring van meer dan 20 jaar als merkengemachtigden, begeleidt IFORI jou bij deze vragen en geven wij jou juridisch en strategisch advies om uw merkenportfolio te optimaliseren.

Wij registreren jouw handelsmerk, dienen oppositieprocedures in en voeren oppositieprocedures uit en handhaven jouw rechten. Als extra service kunnen we ook de beschikbaarheid van jouw gewenste merk onderzoeken, waarbij we oppositieprocedures van andere rechthebbenden vermijden. Wij beheren ook jouw portefeuille en nemen al jouw administratieve zaken uit handen. Samen met onze internationale partners zorgen we voor een holistische en proactieve bescherming van jouw merken.

Onze meerwaarde

We gaan verder dan de rol van de traditionele “merkengemachtigde”, maar zijn voortdurend op zoek naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van merken, de meest voordelige financiële voorwaarden en de meest optimale beschermingsmethoden.

Wist je dat IFORI:

  • De eerste was die een multimediamerk op Europees niveau deponeerde
  • Een van eerste kantoren was die zich registreerde op het Europese platform om piraterij van goederen van onze klanten te bestrijden

Modellen

Sometimes, looks are everything

Zo werkt het zeker als het om modellenrecht gaat. Dit eigenaardige intellectuele eigendomsrecht verleent jou een monopolie op een specifiek ontwerp of lay-out van een 2D of 3D extern aspect van een ambachtelijk of industrieel product (kleding, horloges, headsets, meubels …). Het behoeft geen betoog dat dit intellectuele eigendomsrecht prominent aanwezig is in sectoren als mode, productdesign of zelfs in de software-industrie.

Het modellenrecht is een intellectueel eigendomsrecht dat vaak over het hoofd wordt gezien. Vaak kan het worden gecombineerd met andere rechten zoals auteursrechten, handelsmerken of zelfs patenten, waardoor het een beetje een duister paard wordt onder de traditionele intellectuele eigendomsrechten.

De minimale vereisten voor registratie zijn tweeledig: het beschermde model moet nieuw zijn en een eigen karakter hebben.

Wat doen we?

Wij voorzien jou van juridisch en strategisch advies om uw modellenportfolio te optimaliseren. IFORI zorgt ook voor de indiening van een modelaanvraag bij de verschillende bureaus voor intellectuele eigendom en voert oppositieprocedures uit en handhaaft uw rechten. Wij beheren ook jouw portefeuille en nemen al jouw administratieve zaken uit handen. Samen met onze internationale partners zorgen wij voor een holistische en proactieve bescherming van uw ontwerpen.

Onze meerwaarde

IFORI bestaat uit een team van IP-experts die allen opgeleid en ervaren zijn in het intellectuele eigendomsrecht. Als officieel modelgemachtigde, stonden we in het verleden al meerdere klanten bij in de bescherming van hun modellen, alsook in de afdwinging van hun modelrechten.

Bij IFORI geloven we in een holistische aanpak, waarbij het modellenrecht een essentiële rol in de overkoepelende IP-strategie kan spelen. Eerder dan het modellenrecht als een “alternatief” voor andere beschermingsvormen te zien, spelen we juist in op het cumuleren van beschermingsvormen die elkaar als communicerende vaten kunnen versterken.

Uw immateriële activa verdienen de beste bescherming

Ontdek de stappen om uw IP-bescherming op een innovatieve en kostenvriendelijke manier te optimaliseren

Projecten

Fun Belgium – Management van IP Portfolio

Lees meer Arrow

Blog

Original

Nieuwe regels inzake Geografische Aanduidingen

Vandaag treedt Verordening 2024/1143 in werking. Dit markeert een belangrijke stap in de herziening van het kader rond geografische aanduidingen…

Lees meer Arrow

Van Instagram naar de rechtbank: Hoe Rihanna’s posts Puma’s modelrecht doorkruisten!

Ken je die iconische ‘Puma Creepers’-sneakers met hun kenmerkende zolen? Puma’s modelrecht kreeg een flinke knauw dankzij een opmerkelijke Instagram…

Lees meer Arrow

Binnenkort nieuw inschrijvingssymbool voor modellen

Binnenkort introduceert de EU het zogenaamde ‘inschrijvingssymbool’ voor modellen, ook wel geregistreerde designs. We leggen je uit wat je kan…

Lees meer Arrow