ID-Art: AI in de strijd tegen kunstdiefstal

INTERPOL lanceerde recent een nieuwe app “ID-Art”. (Google Play/Apple Store) Deze AI-gedreven app wil politie- en douanediensten bijstaan in de strijd tegen kunstdiefstal. Ook professionelen in de kunst- en antiekhandel zoekt INTERPOL hiermee te helpen om te voldoen aan hun due dilligence plicht.

INTERPOL Database

De app geeft toegang tot INTERPOLs database met informatie van meer dan 52.000 gestolen en vermiste cultuurgoederen. Deze informatie bestaat uit zowel foto’s van gestolen goederen, als informatie zoals de naam van de maker en het kunstwerk, de datum of periode, het medium/techniek, materiaal, dimensies, gewicht, land van herkomst, etc.

Het schilderij “Seascape” Van de Franse Schilder Jean Baptiste Henri Durand-Brager is één van de gestolen werken opgenomen in de database.

4 Functies

De app heeft vier basisfuncties waarop het gestoeld is:

  • de zoekfunctie;
  • zoekgeschiedenis;
  • inventory & Object ID standaardformulier;
  • report to INTERPOL.

1. De zoekfunctie

De centrale functie van de app is de zoekfunctie aan de hand waarvan je gestolen kunstwerken kan opzoeken in de database van INTERPOL. Concreet heb je de optie tussen een “manual search” en een “visual search”.

De manual search is op zich niets revolutionair. Hiermee kan je gegevens ingeven over het goed dat je zoekt en filteren op basis van de kenmerken.

De visual search daarentegen moet een gamechanger worden. Deze optie laat jou toe om een foto te trekken van een goed en dit af te toetsen tegen de database. Een AI gaat jouw foto vergelijken met de foto’s in de database van INTERPOL. Je kan de AI ook nog op weg helpen door het type goed, medium/techniek en materiaal te specifiëren.

2. Zoekgeschiedenis

De zoekgeschiedenis geeft jou een overzicht van de voorgaande opzoekingen. INTERPOL merkt bij deze functie vooral op dat het de bedoeling is dat men periodiek vorige opzoekingen opnieuw doet. De reden hiervoor is dat de database constant uitbreidt. Heel wat gestolen goederen kunnen sinds de vorige opzoeking toegevoegd zijn, waardoor een nieuwe opzoeking nodig is.

3. inventory & Object ID

De Inventory laat toe dat je jouw eigen inventaris van cultuurgoederen creëert. De app laat ook toe dat je de gegevens exporteert in het Object ID standaardformulier. Dit is een formulier dat het goed op een gestandaardiseerde wijze omschrijft, waar ook het “Data Dictionary” standaardformulier voor de invoer van cultuurgoederen naar de EU op gebaseerd is.

Dit stelt de gebruiker in staat snel een ingevuld formulier te creëren waarmee de gebruiker diefstal van zijn cultuurgoederen kan aangeven bij de politiediensten. Wie zijn inventaris op deze manier goed bijhoudt, zal met andere woorden geen problemen ondervinden bij de aangifte.

4. report to INTERPOL

Tot slot laat de app toe dat je rechtstreeks informatie rapporteert aan INTERPOL. Let wel op dat wanneer je INTERPOL op de hoogte stelt van de diefstal van jouw goederen, dit geen politieaangifte is! Je zal met andere woorden de diefstal afzonderlijk moeten melden bij de politie.

Interesse?
Contacteer ons

Een hulpmiddel, niet meer of niet minder

De ID-Art app wil een extra hulpmiddel bieden aan politie- en douanediensten bij de controle van goederen. Ook wil het een handig hulpmiddel zijn bij het uitvoeren van een due dilligence door professionelen in de kunst- en antiekhandel. (zie ook onze blogs rond de antiwitwaswetgeving in de kunsthandel en jouw concrete verplichtingen)

Hierbij geeft INTERPOL echter geen garanties. Zo brengt een opname van een goed in de inventaris geen vermoeden van eigenaarschap met zich mee. Evenmin is het gebruik van de app voldoende om aan de due dilligence verplichtingen van professionelen te voldoen.

Een foto van een gestolen goed gaat bijvoorbeeld niet automatisch een match met zich meebrengen. Zo kan het dat de AI faalt in het matchen van het goed met een foto in de database. Eveneens kan de AI een vals positief aangeven. Ook kan het dat er in de database geen foto staat van het gestolen goed. Tot slot staan ook niet alle gestolen goederen in de database.

Op heden staat de “Rechtvaardige Rechters” van de gebroeders van Eyck bijvoorbeeld niet in de database!

Ook andere gegevens dan foto’s kunnen ontbreken of is het altijd mogelijk dat door een fout er verkeerde gegevens in de database staan.

Kortom, de gebruiker van de app is zelf verantwoordelijk om de relevante registers te raadplegen, certificaten te verzamelen en de provenance, alsook de authenticiteit na te gaan. Wie een gestolen goed verhandelt kan aansprakelijkheid dus niet ontwijken door te zeggen dat de app geen positieve match aangaf.

Conclusie

De ID-art app is een handig hulpmiddel voor politie- en douanediensten, alsook voor professionelen in de sector. Het laat toe om een vlugge check te doen en kan dus kostenbesparend werken. Geeft de AI een match, dan moet je zelf nog nagaan of het goed effectief het gestolen goed is dat in de database staat. Deze methodiek zal echter sneller tot de identificatie van gestolen goederen leiden dan de handmatige wijze.

Het opsporen en bestrijden van kunstdiefstal via AI staat echter nog steeds in zijn kinderschoenen. De databases zijn niet compleet en de AI staat ook onvoldoende op punt. Toch lijkt dit de manier van de toekomst te zijn. Wie vandaag de app bovenhaalt, zal bij een negatieve match zelf nog heel wat onderzoek moeten doen, maar wie weet zal ID-art betrouwbaar genoeg worden om ooit voldoende uitsluitsel te bieden over de status van cultuurgoederen.

Wil je meer weten over de ID-art applicatie of jouw due dilligence verplichtingen als kunst- en antiekhandelaar? Aarzel dan niet om ons te contacteren of ontdek hier wat IFORI voor jou kan betekenen!

Aarzel ook zeker niet om IFORI’s laatste boek “Praktische Leidraad voor de handel in kunst en antiek in België” ter hand te nemen voor al jouw vragen rond de handel in kunst en antiek.


Projecten

Interesse? Contacteer ons

Helder

Duidelijk

To the point.