E-commerce & contracten

E-commerce

Sinds internet ’s werelds belangrijkste marktplaats is geworden, is e-commerce een essentiële factor geworden in de ontwikkeling van elk bedrijf. Maar zakendoen met de hele wereld heeft natuurlijk ook negatieve kanten. Om te beginnen kan bepaalde specifieke wetgeving van toepassing zijn op transacties tussen consumenten en bedrijven of op overeenkomsten die op afstand worden gesloten. Verder moet aan enkele specifieke eisen voor websites en webshops worden voldaan, waaronder bepaalde informatieverplichtingen. Ten slotte zijn er enkele specifieke kenmerken die inherent zijn aan de virtuele wereld, zoals elektronische handtekeningen, e-geld en cryptocurrencies, die nieuwe zakelijke kansen bieden.

Wat doen we?

Bij IFORI beoordelen we uw contracten en de conformiteit van uw website (s). We bezorgen u ook alle juridische documenten om mogelijke hiaten in uw contractuele kader op te vullen. We adviseren u ook over specifieke kwesties (bijv. Herroepingsrecht).

Onze meerwaarde

We bespreken met u de verschillende mogelijkheden die er zijn en welke juridische consequenties deze met zich meebrengen. We helpen u ook bij het inschatten van de kansen en risico’s die die keuzes met zich meebrengen.

Als experts op het gebied van privacy- en gegevensbeschermingswetgeving kunnen we een holistische benadering kiezen voor alle juridische kwesties met betrekking tot e-commerce in plaats van alleen het verkoopgedeelte van de vergelijking. We helpen u de lawine van toepasselijke wetgevingen te begrijpen die allemaal tegelijk moeten worden toegepast en helpen u om de wet in uw voordeel te laten werken.

Handelscontracten

Elke relatie is specifiek en commerciële afspraken vormen daarop geen uitzondering. Er zijn verschillende manieren om een commercieel partnerschap aan te gaan met een derde partij, zowel op nationaal als op transnationaal niveau. Een handelsagentschap is bijvoorbeeld heel anders dan een exclusieve distributie met heel andere juridische gevolgen.

Handelscontracten sensu lato:

  • NDA
  • ICT contracts
  • Joint Venture contracts
  • Distribution agreements

Distributieovereenkomsten: hoe lever ik mijn goederen / diensten aan de eindgebruiker?

  • Commercial agency / representation
  • Resale / sales concession
  • Franchising
  • Intermediary
  • Commission

Wat doen we?

Bij IFORI stellen en herzien we uw volledige commerciële kader om ze aan uw behoeften te laten voldoen. We adviseren u ook over de specifieke kenmerken van elk commercieel regime. We zullen u ook helpen bij het opstellen van een distributiestrategie, u helpen kiezen tussen exclusieve en niet-exclusieve dealers en geografische exclusiviteit versus niet-exclusiviteit, en u adviseren over de praktische en juridische gevolgen van deze keuzes.

Onze meerwaarde

Distributie- en andere commerciële exploitatiecontracten zoals franchising of handelsagentschap gaan hand in hand met intellectuele eigendomsrechten. Wij waren als merken-, modellen- en octrooigemachtigden in de beste positie om u te adviseren over uw IP- en distributiestrategie die standaard met elkaar verweven zullen zijn.

Het is onze missie om onze klanten te helpen bij het opbouwen van hun bedrijf. We zorgen ervoor dat u goed begrijpt wat de consequenties zijn van de keuzes die u kunt maken. Het is onze taak ervoor te zorgen dat uw rechten en belangen goed worden beschermd en we zijn van plan ons werk goed te doen.

Jouw betrouwbare zakenpartner

Bescherm jouw onderneming met een technologievriendelijk, betrouwbaar en flexibel contractueel kader

Projecten

Belgisch bedrijf (voeding) – Ad interim inhouse counsel (IP/IT/Media)

Lees meer Arrow

Blog

De nieuwe aansprakelijkheid van de hulppersoon in een notendop

Op 1 februari 2024 werd de finale tekst van Boek 6 van het nieuwe Burgerlijk Wetboek (BW) aangenomen. Dit boek…

Lees meer Arrow

Ethisch hacken gelegaliseerd in België

Sinds de omzetting van de Europese klokkenluidersrichtlijn[1] (Richtlijn 2019/1937) kunnen Belgische ethische hackers hun activiteiten legaal verrichten, indien ze aan…

Lees meer Arrow

B2B wet gaat van kracht, are you ready?

Het is 1 december en vanaf vandaag zijn de nieuwe regels inzake onrechtmatige bedingen in B2B relaties van kracht. Niet…

Lees meer Arrow