Tijden zijn veranderd. Vroeger zei een kind dat hij of zij later dokter of astronaut wou worden. Vandaag krijgen ouders eerder begrippen als streamer, content creator en influencer te horen.
Sommige kinderen oefenen deze activiteiten ook reeds uit op jonge leeftijd, aangezien men dit simpelweg met een camera, microfoon, een goede computer en internetverbinding kan doen.
Ouders zijn zich vaak niet bewust van alle juridische mogelijkheden en verplichtingen die deze hobby’s of lucratieve bezigheden met zich meebrengen. We trachten hierbij een overzicht te geven van enkele belangrijke aandachtspunten.
Ouderlijke verantwoordelijkheid
Als ouder van een minderjarige influencer is het belangrijk om je bewust te zijn van de juridische aspecten die daarbij komen kijken. Ouders dragen de verantwoordelijkheid voor hun kinderen, ook wanneer zij als influencer online actief zijn. Minderjarige kinderen kunnen, net als volwassen influencers, betrokken raken bij situaties die juridische gevolgen hebben. Het is cruciaal om als ouder actief betrokken te zijn bij de content en activiteiten van je kind, en hen te begeleiden om te voorkomen dat je als ouder aansprakelijk kan worden gesteld.
Minderjarige kinderen hebben vaak ook niet de juridische bevoegdheid om zelfstandig rechtshandelingen aan te gaan. Dit betekent dat ouders optreden als wettelijke vertegenwoordigers en namens hun kind belangrijke beslissingen nemen. In de wereld van influencers kunnen er zakelijke kansen en sponsordeals op het spel staan, en het is van groot belang dat ouders als wettelijke vertegenwoordigers deze zaken zorgvuldig beheren.
Auteursrecht
Content creators en streamers maken vaak gebruik van auteursrechtelijk beschermde content. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van een clipje van een tv-show of film (als GIF of als meme) of muziek als achtergrondmuziek. Verder kan het zijn dat uw kind zelf content creëert die auteursrechtelijk beschermd kan zijn.
Het zal hierbij belangrijk zijn aandacht te hebben voor de intellectuele rechten van derden en tevens op de intellectuele creaties van jouw kind veilig te stellen en beheren.
Voor meer info, lees onze blog over copyright & influencers.
Privacy & portretrecht
Het recht op afbeelding houdt in dat je in principe toestemming nodig hebt van een persoon voor het maken van een foto of een video met die persoon herkenbaar in beeld, alsook een afzonderlijke toestemming voor het publiceren van deze afbeelding of video.
Stel dat uw kind personen filmt op straat, hoe zit dat dan met toestemming? Wanneer uw kind een familielid of een vriend filmt, hoe zit het dan? Moet er dan ook deze toestemming gevraagd worden?
Contractenrecht
Content creators, influencers en streamers worden steeds vaker benaderd door alle mogelijke partijen om overeenkomsten af te sluiten, bv. influencer agency’s die uw kind willen begeleiden en vertegenwoordigen (al dan niet in rechte). Hier worden vaak contracten bij ondertekend. Dat kan zelfs via informele kanalen zoals Whatsapp en Facebook Messenger.
Er wordt hierbij niet onderhandeld. Misschien worden er zelf geen clausules besproken of getoond. Dit roept ongetwijfeld vragen op:
- Hoe zit het met de geldigheid van deze contracten?
- Moet ik hierbij mijn toestemming geven als ouder als mijn kind minderjarig is?
- Wat als het agentschap niet in België gevestigd is?
- ….
Merkenrecht
Vele content creators, influencers en streamers die al een aardige hoeveelheid volgers hebben, beschikken ook reeds over een zekere naambekendheid die vaak gelinkt wordt aan een naam, logo, slogan of ander icoon. Onder die tekens kan je eventuele merchandise gaan verkopen.
Ouders zijn belast zijn met het beheer van de goederen van hun minderjarige kinderen.
Er komt dus duidelijk heel wat kijken bij het simpelweg streamen of content creëren via sociale media en andere online platformen. Zit u toch nog met vragen, maak dan gerust een afspraak.